martes, 17 de mayo de 2016

Santuari de Lluc


Bon dia, avui l'entrada serà sobre el Santuari de Lluc, on si i anam segurament i voldrem tornar, per la gran quantitat de coses que ens pot oferir. 
Per començar, l'imatge de la capçalera l'he feta com a treball de classe que havíem de realitzar amb el programa GIMP, no es que m'hagi tornat loca.
A continuació posaré informació dels diferents apartats que ens podem trobar durant la visita a aquest santuari si i anam.

  •  El primer que ens trobarem quan i anem de visita serà la Plaça dels Pelegrins allà on ens trobarem amb l'Ajuntament d'Escorca a la nostra esquerra, els Porxets a la nostra dreta i al fons, la façana del Santuari.
  • Els porxets és un interessant espai destinat a acollir els nombrosos pelegrins que acudien a Lluc amb les seves cavalleries, que s'ha convertit en cel·les familiars. El conjunt s'ha declarat monument hisòrico-artistic, dins la pau de la Plaça, que guarda en el centre l'abeurador de 1589 i el bust de tres coneguts literats mallorquins.
  • Entrant al Portal hi ha l'oficina d'Acollida i Informació, on vos podeu donar allotjament i orientació per fer la visita al Santuari. 
      " * El santuari de lluc ens ofereix diferents llocs que visitar sense sortir del recinte, 
a continuació les nomenaré i explicaré un poc: * "

* Basílica:*
 L'actual església, d'estil renaixentista, fou començada el 1622 i acabada el 1691. Amb planta de creu llatina, una sola nau i tres capelles a cada costat, una volta de canó i una cúpula en el centre del creuer. Els arcs i les volades són de pedra viva, treta dels voltants del Santuari. El retaule major és obra de Mestre Jaume Blanquer, amb la imatge de Santa Maria, col·locada en el centre en un nínxol rotatori. A la primeria del S. XX es va reconstruir la façana principal i es va completar la decoració barroca de tota l'església, seguint les instruccions de l'arquitecte català Antoni Gaudí. D'aquesta manera, el seu interior s'assembla certament a una "casa d'or". Després d'aquesta reforma, el 17 de juliol de 1914, el temple fou dedicat pel bisbe Pere-Joan Campins. Aquest bisbe, un gran protector del santuari, té un monument davant el portal major de la basílica, erigit el 1920. Després del concili Vaticà II, les primeres capelles de l'esquerra es dedicaren als Sagraments.
  
* Museu:*

El Museu de Lluc es troba ubicat a la primera i segona planta del cos principal del Santuari que dóna al pati interior anomenat Jardí de les Magnòlies i al pati del Bisbe Campins.
Inaugurat el 1952 amb una secció d'arqueologia i diverses aportacions dels devots Anys més tard, el 1971 Don Antoni Mulet i Gomila fa donació de les seves col·leccions de Ca'n Mulet de Gènova: indumentària popular, ceràmica, imatgeria, mobiliari tradicional, joieria i pintura, etc.
Al Centenari de la coronació (1984) s'incorpora al Museu una apreciable mostra de pintura i escultura contemporània. La col·lecció d'art contemporani s'amplia amb les sales dedicades a l'obra del pintor Josep Coll Bardolet (1989 i 1995).
El 2004 es crea la sala Bujosa Rosselló, d'artesania tèxtil mallorquina, amb objectes i maquinària de la seva empresa familiar.
El museu comprèn 8 sales: Arqueologia (sala 1), Tresor (sala 2), Cambra mallorquina (sala 3), Imatgeria sacra (sala 4), Ceràmica (sala 5), Josep Coll Bardolet (sala 6), Pinacoteca (sala 7) i Artesania tèxtil (sala 8).

* Pujol dels misteris:*

Des de la plaça del Lledoner centenari (un dels arbres singulars de l'illa), darrera sa Fonda, veureu un camí empedrat que puja al lloc on la tradició situa la trobada de la Santa Figura.
En el camí de pujada, trobareu el petit cementeri i els cinc monuments de pedra amb tres alts relleus de bronze que representen els misteris del rosari. Són veritables obres d'art dels arquitectes Joan Rubió i Guillem Reynés i de l'escultor Josep Llimona, amb l'assessoria del famós Antoni Gaudí.
En arribar al cim, hi podreu reposar a una petita esplanada coronada pel signe de la creu, d'on contemplareu l'esplèndida panoràmica de la vall de Lluc i del clot d'Aubarca, de les teulades del Santuari i de les muntanyes de la serra que a l'hivern s'enfarinen de neu.
L'itinerari dura de 20 a 30 minuts, però val la pena. Segurament vos trobareu amb visitants que fan el camí amb curiositat i, si hi ha sort, amb qualcú que puja pregant.

* Jardí Botànic:*


A uns 70 metres de la Plaça dels Pelegrins, travessant l'arc que està al costat de Ses Mides, trobareu un pont que dóna a la part interior del Santuari. Aquí hi ha senyalitzada l'entrada d'aquest jardí, que es remunta a l'any 1956 quan, reservat a la comunitat religiosa, es creà un espai de plantes autòctones i endèmiques.
A causa de la demanda de visites, el germà Macià Ripoll l'anà ampliant i configurant (1993-2001) ajudat per un grapat d'antics blauets i d'amics. Actualment hi ha unes 200 varietats de plantes de la nostra terra, amb la pretensió de mostrar les espècies silvestres en un ambient natural. Trobareu, també, una àrea dedicada a les plantes aromàtiques i medicinals pròpies de Mallorca, una mostra dels arbres fruiters més antics de la nostra illa, sobretot a les possesions de muntanya.
Recentment, s'hi afegeix una àrea (Arboretum) dedicada a la plantació d'arbres i d'arbusts autòctons de la península ibèrica i d'altres països. L'any 2009 s'hi erigí un bust al P. Francesc Bonafè, msscc, botànic i poeta i gran amant de Lluc.

* Arxiu:*
 L'Arxiu històric del Santuari és un dels fons documentals més importants de Mallorca. El seu nucli està format per un conjunt de més de 800 pergamins, el més antic dels quals data de 1244; i per uns 5.000 papers. S'hi ha d'afegir la documentació més moderna, la de l'escolania que encara no està totalment catalogada, així com també els volums manuscrits i els llibres impresos, endemés d'altres fons menors i biblioteca auxiliar.
Els llibres de Priorat (153 vols.), els capbreus, els llibres d'administració i els de sagristia són una font de primera mà per a l'estudi socioeconòmic de la història del santuari, amb notables repercussions arreu de Mallorca. Pel que fa a la música, hi ha una col·lecció de més de 400 partitures antigues, en procés de catalogació, majoritàriament del S. XVIII, usades per l'Escolania dels Blauets.
Cal esmentar la benemèrita tasca com a arxiver del documentalista P. Rafel Juan i Mestre (1908-1989), que tingué cura del fons durant 36 anys

* Àrea recreativa:*



Queda entre les cases de ca s'Amitger i la Font Coberta, davant els Aparcaments. Disposa de fogons i llenya, taules amb bancs, grifons d'aigua i de font natural, serveis higiènics, accés per a minusvàlids.
També compta amb dues àrees de jocs infantils: Per a nins petits i per als més grandets, amb estacades de fusta, bancs i arena.
Els seus responsables acostumen a proporcionar la llenya gratuïtament. Vos demanam que respecteu el lloc i l'entorn, que ajudeu a mantenir la neteja i la separació de residus. Cada any el Govern prohibeix fer-hi foc entre els mesos de maig i setembre.

* Zona d'acampada:*


El Santuari de Lluc compta actualment amb dues zones per acampar:
La nova ZONA D'ACAMPADA de Sa Font Coberta, devora l'Aparcament i al final del camí vell de Lluc. Està equipada amb serveis sanitaris, dutxes (d'aigua freda), fogons i espai reservat als minusvàlids.
L'ANTIGA ZONA de Margenó, devora el creuer de les carreteres d'Inca i Pollença, està reservada per les caravanes i com a ZONA D'OCI per dinar, berenar, jugar els infants...

* L'acolliment:*
 L'any 1984 el bisbe Don Teodor Úbeda impulsà la construcció de l'Acolliment del Centenari, amb capacitat d'unes 4.000 persones, per a reunions multitudinàries de caire religiós i sobretot cultural i recreatiu. El dirigí l'arquitecte Sr. Sebastià Gamundí i fou finançat, a parts iguals, entre el Govern Autonòmic, el Consell de Mallorca, La Caixa i Sa Nostra. Més tard, s'embellí la construcció: S'aixecà un mur de pedra com a retaule rústic, es folraren les columnes de ferro amb pedra i es plantaren gran quantitat d'arbres per evitar l'impacte ambiental.
Amb motiu del 125 aniversari de la Coronació, el bisbe Don Jesús Murgui convocà a bastir-ne una segona etapa (amb parets de pedra, tancament de portes i finestres adaptades a les Normes subsidiàries, estructura reforçada que pugui aguantar un metre de neu, divisió entre l'altar i la part central, etc). La Fundació Santuari de Lluc es mostrà interessada a dur-ho a terme, però s'ha hagut d'ajornar pel seu cost elevat i per la crisi econòmica que ha retallat les subvencions considerablement.

*A continuació us deix un mapa amb la localització d'aquest magnific santuari:*
 

Finalment, pos un vídeo on podem veure diferents llocs i coses que ens podem trobar al Santuari de Lluc si i anam.

2 comentarios:

  1. Ostres! Que interessant! No he anat mai al santuari de Lluc, però pel que veig estaria bé anar-hi. Conec a un nin que va ser blavet i diuen que canten molt bé, encara que jo no els he sentit mai!

    ResponderEliminar
  2. És un lloc que està molt bé per anar a fer una excursió amb diumenge, i podeu gaudir de les seves vistes. Tant en hivern o estiu.
    Jo hi he anat desde que era una nana, i sempre hi anava amb la Pujada a Lluc de la Part forana. Val la pena anar-hi almenys una vegada, i més si ets de l'illa! jiji

    Adela, els blavets canten com un àngel! I fa un parell d'anys, ja hi ha nines! :D

    ResponderEliminar